Tillbaka till naturen

VANLIGA FÅGLAR I SVERIGE

Alla vilda fåglar är fridlysta, så håll fingrarna borta från såväl bon som från ägg och fåglar, levande som döda. Frön, småkryp och larver gillas av de flesta fåglar och fågelungar, men rovfåglar som ormvråk är dessutom förtjusta i ormar, råttor, ödlor och grodor. Det finns fåglar som är vegetarianer och det får du veta i texterna om de olika fåglarna.

Jag har valt att titta närmare på tio fåglar. Principen har dels varit att välja bland de allra vanligaste, dels att blanda med några inte lika vanliga för omväxlingens och mångfaldens skull. Men hur jag än väljer blir det orättvist. Det finns alltid en vackrare, alltid en mer intressant. Så ut i naturen och lyssna dig fram själv.

Skata och kråka har jag inte beskrivit. De lever så nära oss människor att jag ganska säkert tror att du redan känner igen dem.

 

LYSSNA OCH NJUT

Det är roligt och intressant att lyssna på fågelsång för att sedan gå ut och känna igen fåglarna i naturen. Vi rekommenderar särskilt boken Fågelsång av Jan Pedersen och Lars Svensson. Den har inbyggd ljudspelare och går bra att ta med ut. Den senaste utgåvan har en app för telefonen.

P2-fågeln i Sveriges Radio är en rik källa till många fåglars sång. Sök på sverigesradio.se och ladda bland annat ner fågelsång som mobilsignal eller lyssna till kunniga samtal om varje fågel. På sidan finns också fågelsång i musiken och lite annat smått och gott. En kulturskatt!

www.fågelsång.se finns drygt 200 fåglars sång att lyssna till.