Boknytt

HJÄLPREDAN

Hjälpredan ger hjälp för föräldrar, anhöriga och vänner till barn med typ 1-diabetes. Fylld med matglädje, råd och tips. Allt för en enklare vardag.

Intervjuer med barn i olika åldrar om hur de hanterar sin sjukdom.  Populärvetenskapliga fakta om sjukdomen och foskning kring den. Bra recept som passar alla som vill leva nyttigt. Detaljerat om behandling av högt blodsocker. Så ska förskola och skola informeras.

Tillsammans med Karolina Janson
I samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset

Illustrationer: Stina Wirsén
Foto: Ulrika Ekblom

 

LÄSGODIS

TITTA NÄRA MED BARNEN

I min bekantskapskrets vet barnen mer än sina föräldrar om djur
och natur. Mer än sina mor- och farföräldrar också. Så om du känner dig vilset okunnig i naturen är du verkligen inte ensam.

Kunniga lärare i förskolan och lågstadiet har tagit med barnen ut i skogen. Där har de studerat många insekter, småkryp och växter. De har lärt sig massor.

Barnen vet därför ofta överraskande mycket om myror, gråsuggor och fjärilar som du inte vet. De tittar på blad i skogen och noterar att någon ätit på bladen. Men vad? Barnen studerar det och kan snart veta både vad olika träd heter, deras roll i växtligheten och vilka insekter som lever och äter på dem.

De har tagit hem olika insekter till skolan och låtit dem leva i terrarier ett par dagar och sett hur de utvecklas. De har lärt sig om djurens behov av vatten, mat och livsmiljöer. De vet vilka större djur som äter vilka in- sekter och barnen leker att de är de olika djuren. Inte lite okontrollerat hipp som happ, utan med kunskap och pedagogik.

Snart kan barnen se skillnad på in- sekter och spindlar. De ser vilka som har tre kroppar och sex ben och vilka som har två kroppar och åtta ben.

Samtidigt som de lär sig handskas med de känsliga små djuren lär de sig något mycket viktigt om kärlek till naturen och allt levande. Myror- na hälsas med respekt och barnen tittar upp i träden och lär sig känna

igen olika fåglar och deras sång. Där ligger vi i lä, de flesta av oss vuxna.
 Så när du nästa gång går ut i naturen med ditt barn eller barnbarn kan det vara både överraskande och storslaget att lyssna till barnet och lära av det. Barnet älskar att veta bättre än du.

Men det är fortfarande du som har ansvaret och du ska därför stoppa försök att äta röd flugsvamp och annat farligt där ute. Kanske bäst att läsa på lite…

Gå till www.bioresurs.uu.se för
att hitta material avsett för förskola och skola.

 

 

Tidigare böcker
Om du vill läsa mina tidigare böcker måste du låna dem på biblioteket. Här är hela listan.

2013     Fortsättning följer – Episod 60+
2005     Modern stenåldersmat, NoK
1999     Lust & förmåga – om erektionsstörning, Health Edu Publishing
1992     Härliga tider – det handlar om oss mellan 40 och 60, Prisma
1981     Missfall – naturens ordning?, Prisma

Antologier och annan bokmedverkan

2010     Verkställande kvinnor – sex porträtt på kvinnliga företagare, Jure
2010     Hela Sverige – reportage i Medicinjournalisternas jubileumsbok, Krilon
2010     Uppdrag Rättvisa – om 40 år i samhällsdebatten, Pockettidningen R